<h2>Μέμη Παπακωνσταντοπούλου</h2><p>Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός - Σύμβουλος Επιχειρήσεων</p> <h2>Μέμη Παπακωνσταντοπούλου</h2><p>Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός - Σύμβουλος Επιχειρήσεων</p> <h2>Μέμη Παπακωνσταντοπούλου</h2><p>Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός - Σύμβουλος Επιχειρήσεων</p> <h2>Μέμη Παπακωνσταντοπούλου</h2><p>Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός - Σύμβουλος Επιχειρήσεων</p>
Previous Next
Ερχονται έλεγχοι-εξπρές για τις καταθέσεις.

MP Finance
Λογιστικό & Φοροτεχνικό Γραφείο

 

 

Ερχονται έλεγχοι-εξπρές για τις καταθέσεις.
Αθήνα, 23/3/2017

“Μεγάλος Αδελφός” για τον έλεγχο καταθέσεων, ειδικοί φοροέλεγχοι στις επιχειρήσεις που μετεγκαταστάθηκαν σε γειτονικές χώρες, εντατικοποίηση ελέγχων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και πανελλαδικό σύστημα επιτόπιων ελέγχων αποτελούν τις προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που παρουσίασε χθες ο Γ. Πιτσιλής σε ειδική ημερίδα του ΣΕΒ.
Παράλληλα προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα επιβολής των προστίμων και κυρώσεων και στον χρόνο επιβολής τους.


Ειδικότερα το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει:
1.
Πλήρη εφαρμογή του αυτοματοποιημένου ελέγχου προσαύξησης περιουσίας: Πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, μέσω της οποίας τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων θα διασταυρώνονται σε χρόνο εξπρές, μέσα σε λίγες ώρες, με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. Ειδικότερα μέσω της ειδικής εφαρμογής οι ελεγκτές θα ελέγχουν:

• Τα πρωτογενή δεδομένα, που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.
• Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου, για την περίοδο που ελέγχεται, ώστε όλα αυτά να μπουν σε μια αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών) με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, μέσω queries, ώστε οι ελεγκτές να επικεντρώνονται σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον.
Το σύστημα έχει ήδη «τρέξει» πιλοτικά από τον περασμένο Νοέμβριο, στη βάση των 1.270.000 ΑΦΜ τα οποία προέρχονται από την ενοποίηση όλων των λιστών πιθανής φοροδιαφυγής, προκειμένου με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου να εντοπιστούν ακριβώς εκείνες οι περιπτώσεις που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες διάπραξης σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας. Οπως είπε ο κ. Πιτσιλής, από τη διαδικασία αυτή δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Το νέο σύστημα αναμένεται να παραδοθεί με επικαιροποιημένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ εντός των επομένων ημερών διαμέσου ασφαλούς διασύνδεσής της με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα.


2. Ελέγχους σε επιχειρήσεις που «μετακόμισαν» σε γειτονικές χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς: Η επεξεργασία των στοιχείων έχει προχωρήσει σημαντικά και οι κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ετοιμάζουν ειδικές οδηγίες προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες, με έμφαση στην αξιοποίηση όλων των διατάξεων του εσωτερικού Δικαίου, του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, που οδηγούν στην παράκαμψη των καταχρηστικών πρακτικών των φορολογούμενων για φορολογικούς σκοπούς και την αποκάλυψη της πραγματικής συναλλακτικής συμπεριφοράς τους.


3. Καταπολέμηση λαθρεμπορίου: Στις αρχές Απριλίου οι επιχειρήσεις που παράγουν ιχνηθέτες καυσίμων θα παρουσιάσουν τις τεχνολογικές τους προτάσεις. Επίσης εντατικοποιούνται οι έλεγχοι με την ανάπτυξη 10 Κινητών Ομάδων Ελέγχου σε όλη την επικράτεια.


4. Για την καθημερινή φοροδιαφυγή: Εντείνεται το πανελλαδικό σύστημα επιτόπιων ελέγχων, το οποίο θα ασχολείται τόσο με την καθημερινή φοροδιαφυγή, με διαρκείς ελέγχους -στοχευμένους και μη- όσο και με πιο σοβαρές υποθέσεις κυκλωμάτων φοροδιαφυγής στο εμπόριο.

 



Στοιχεία Επικοινωνίας

Γραφείο Τήνου
Παλλάδος 2
Τηλ. +3022830 25980-1 | Fax: +3022830 25181
  Γραφείο Αθηνών
Επονητών 23-25, Άλιμος
Τηλ. +302130 308985 | Fax: +30212 105 610

Email: info@mpfinance.group, memitinos@gmail.com, info.mpfinance@gmail.com